Swift

Warzywa - źródło dobrego samopoczucia i zdrowia!

Kto z Was je warzywa codziennie

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca spożycie 400-500 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Czy pamiętacie o warzywach układając sobie plan żywieniowy? 


Warzywa - źródło witamin



Oto Top 5 warzyw których nie powinno zabraknąć w codziennym menu.


1. Brokuły
Zielony i pyszny. Dostępny praktycznie przez cały rok. Ma właściwości przeciwzapalne, jest źródłem kwasu foliowego. Brokuły są również bogate w błonnik, który wypełnia brzuch zmniejszając łaknienie, ponadto wspomaga procesy trawienne.
Nadal nie zrobiło to na Tobie wrażenia? Spożywanie brokułów może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, która jest najczęstszą przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych, zarówno wśród mężczyzn i kobiet. Brokuły także mają dużo wapnia, potasu i witaminy C.
Nie lubisz surowych brokuł? Żadnych wymówek! Zrób je na na parze, lub ugotuj w wodzie (nie rób tego za długo żeby były twardsze i koniecznie w dużej ilości wody bez przykrycia, wtedy zachowają kolor) polej je jogurtem z kilkoma ząbkami czosnku i posyp migdałami. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa w kilka minut.
Brokuły


2. Szpinak
Kto z Was nie ma traumy związanej ze szpinakiem z dzieciństwa? Jednakże, istnieje wiele powodów, dla których warto zapomnieć te straszne czasy i przekonać się do jedzenia szpinaku. Mało kalorii i mnóstwo witamin, minerałów i błonnika - co chcieć więcej?
Nadciśnienie? Sięgnij po szpinak, który znany jest ze skutecznego obniżenia ciśnienia krwi. Szpinak również wpływa na wygląd naszej skóry ze względu na jego wysokie stężenie witaminy A. Popeye marynarz wiedział co dobre :)
Zdrowe i mocne kości, lepiej funkcjonujący mózg i układ nerwowy to kolejne zalety które przynosi jedzenie szpinaku. Jak go jeść? Można go usmażyć z jajkiem lub zwyczajnie na surowo zapakuj kanapki na lunch i dodaj szpinak jak sałate. Warto dodać szpinak wymieszać. 
Szpinak


3. Bakłażan
Bakłażan jest przez wielu z nas całkowicie pomijany w diecie. Jednak ten fioletowy "ogór" bogaty w antyoksydanty zasługuje na trochę uwagi. Bakłażany poprawiają pracę układu krążenia. To powoduje obniżenie ciśnienia krwi i serca.. Bakłażan jest również znany z właściwości przeciwnowotworowych. W medycynie ludowej bakłażan jest znany jako środek przeciwreumatyczny i przeciwdrgawkowy. Spożywanie go neutralizuje szkodliwy wpływ tłustych potraw i produktów na poziom cholesterolu we krwi, natomiast picie soku – ograniczenia uszkodzenia chromosomów komórek, co jest równoznaczne z działaniem przeciwnowotworowym.
Bakłażan doskonale smakuje grillowany ale w również występuje w wielu znanych potrawach. Bakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań – prowansalskiego ratatouille, greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Z racji tego, że bakłażan uważany jest za afrodyzjak.
Bakłażan


4. Marchew
Pomarańczowa (dużo beta karotenu) chrupiąca - doskonała alternatywa dla nie zdrowych przekąsek. Marchew jest doskonałym źródłem witamin, błonnika i potasu. Badania wykazały, że marchew może również chronić przed niektórymi rodzajami raka i poprawić widzenie.
Ze względu na wysokie stężenie karotenoidów występujących w marchwi, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca poprzez obniżenie złego cholesterolu  LDL. Marchew dodatkowo przyczynia się do odżywienia skóry i spowalnia proces starzenia.
Ale co można zrobić, aby  jedzenie marchwi było bardziej przyjemne? Jeśli nie jesteś wielkim fanem zwykłej marchwi, rozważ starcie jej na tarce (ewentualnie w sokowirówce) Marchew może być również gotowana lub upieczona w soku z pomarańczy. Pamiętaj, że dodając np. olej z pestek winogron umożliwisz przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Marchew


5. Buraczki
Czy ludzie często jedzą czerwone buraki? Cóż, jeśli nie, to powinni zacząć! Czerwone buraki wskazane przez WebMD, nie mają tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Są również źródłem wysokiej zawartości węglowodanów które dają niezbędnej energii do życia codziennego. 
Buraczki są również bogate w kwas foliowy, który promuje produkcję i utrzymanie nowych komórek w organizmie. Mogą one również pomagać w detoksykacji organizmu i zapobiegania różnych postaci raka.
Czujesz się przytłoczony? Rozważ zjedzenie buraków, które pomogą Ci zrelaksować umysł.
Nie masz pomysły w jaki sposób "przemycić" je do swoich potraw? Ugotuj je (najlepiej w skórce, obierz po obróbce termicznej) pokrój w ćwiartki i jedz talerza! Jeśli nie lubisz ich w tej formie możesz jeść je w postaci sałatki: marynowane lub zasmażane lub pić ich świeży sok do kupienia w każdym sklepie spożywczym.
Buraczki

Oczywiście inne warzywa również zasługują na "goszczenie" w Waszym menu. To tylko 5 które często są pomijane, a mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie.

Zapraszam ponownie na mój blog kulturystyczny

Zobacz również

0 comments