Swift

#Śniadanie kulturysty 1. Błyskawiczny posiłek dla zapracowanych.

Płatki owsiane...nie każdy je lubi (przynajmniej ja ich nie lubię..) ale są doskonałym źródłem "dobrych" węglowodanów. Niskie IG, długie wchłanianie, dużo błonnika, lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia.
Warto je jeść to FAKT, ale kiedy? W zasadzie o każdej porze dnia, ale utarło się, że jest to typowo śniadaniowy przysmak.
Jedzenie ich codziennie w tej samej postaci szybko się nudzi dlatego często eksperymentuje.
Od jakiegoś czasu mam patent dzięki któremu zjedzenie ich zajmuje mi zaledwie 10 sekund. Niemożliwe? A jednak :) Przygotowuje z nich shake.

Oto jak go robię i jakich wartości dostarcza:

- Żeby dało się to wszystko przełknąć trzeba zmielić płatki. Ja to robię w blenderze, można użyć młynka do mielenia kawy. Po zmieleniu płatki mają taką samą konsystencje jak mąka.
- Źródło węgli już mamy, teraz pora na białko. Tutaj moje ulubione Whey Protein C-6 z Hi-Teca.
- Potrzeba nam jeszcze wody i shaker aby to wszystko zmieszać (można użyć słoik jak ktoś nie ma shakera)


Węglowodany złożone


Wiem, że nie jest to mega zachęcające i kłóci się z powszechnie znanym śniadaniem ale jest to alternatywa dla ludzi którzy nie mają z rana apetytu czy czasu na normalne śniadanie.
Z resztą raz na jakiś czas można spróbować coś innego, zerwać z monotonią.
Poza tym jak użyjecie dobrego białka, to smak takiego shake jest naprawdę dobry. Ja używam czekoladowego i pije to ze smakiem.

Celowo nie ma żadnego źródła tłuszczu w tym posiłku, aby nie spowolnić wchłaniania białka. Nie każdy wierzy w nocny katabolizm itd. ale z rana warto jak najszybciej dostarczyć aminokwasów do naszego organizmu.

Makroskładniki rozkładają się następująco:
- 630 kcal (w moim wypadku w sam raz)
- 50 g białka
- 80 g węglowodanów złożonych
- 10g tłuszczu

Makroskładniki

Co sądzicie o takim śniadaniu? Ktoś z Was już tak próbował?
Wiele kontrowersji budzi jedzenie płatków owsianych nie poddanych obróbce termicznej. Jeżeli ktoś chciał by podyskutować na ten temat, zapraszam do komentowania.

Następnym razem podzielę się z Wami przepisem bardziej ambitnym, może jakiś omlet?

Zapraszam ponownie na mój blog kulturystyczny

Zobacz również

0 komentarze