Swift

Zdrowa przekąska, ciasteczka owsiane

Witam,

Dziś coś dla wszystkich łakomczuchów.
Owsiane ciasteczka własnej roboty.
5 min przygotowania, 15 min w piecu i gotowe :)

Ciasteczka owsiane

Co będzie nam potrzebne?
- Płatki owsiane
- kakao
- orzechy (jak ktoś nie lubie to bez, ja uwielbiam więc obowiązkowo)
- słodzik
- jaja
- mleko (ja używam 2%)
- proszek do pieczenia

Z przyrządów kuchennych:
- miska
- mikser
- blender lub młynek do kawy
- papier do pieczenia
- piekarnik :)

Zaczynamy!
Wrzucamy wszystkie suche składniki do miski tj. :
200 gram płatków owsianych (100g mielimy 100g w całości), łyżeczka proszku do pieczenia, kakao(ja lubie mocno czekoladowe więc wrzucam z 4 łyżeczki, jak ktoś lubi mniej to 2) oraz garść orzechów włoskich. Słodzik wrzucam do szklanki i rozpuszczam w odrobinie wrzątku i też ląduje w misce. Wbijamy 2 jajka, i dodajemy mleko (100g). Całość miksujemy na jednolitą masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to wszystko wykładamy łyżką ciasto.
Wielkość ciastek dowolna, mnie wyszło 9 szt z powyższego przepisu.
Wrzucamy do piekarnika na 10 -15 min rozgrzanego do 180 st. C.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Prawda, że banalne?
Wg. mnie bardzo smaczne, można dodać oliwy aby były bardziej wilgotne, ja tym razem zrobiłem bez.

Wartość odżywcza wszystkich ciastek wygląda następująco:
Wartość odżywcza / Makroskładniki

Takie ciasteczka są doskonałą alternatywą do kupnych batonów czy ciastek dla łakomczuchów.
Są bardzo dobre w smaku, zaspokajają "ciśnienie na słodycze" dodatkowo są źródłem węglowodanów złożonych.

Polecam wypróbować przepis w domu.
Po więcej ciekawostek zapraszam na mój blog kulturystyczny.
Miłego dnia!

Zobacz również

0 komentarze