Swift

Kurczak z ryżem inaczej? Kurczak po wietnamsku - dieta nie musi być nudna!

Jak bym za każdym razem odłożył 10 zł z tekst "Jak można jeść tylko kurczaka i ryż" to miał bym już nie małą kwotę. Po pierwsze naprawdę lubię kurczaka z ryżem, a po drugie jest tyle opcji przyrządzenia go, że nie ma tu mowy o nudzie czy monotonii.
Dziś przedstawię Wam prosty przepis na przygotowanie kurczaka tak aby smakował jak od Chińczyka. Oczywiście nie mowa tu o odmianach w panierce nasiąkniętej litrem oleju.
Bez zbędnego owijania w bawełnę lecimy:

Składniki:
- 0,5 kg filetu piersi kurczaka (mogą być filety z udek również pycha)
- sos sojowy
- cukier
- cebula
- papryka czerwona ostra(może być curry lub inne przyprawy, ja lubię tylko z papryką)

Sposób przygotowania:
Idealnie jest zamarynować naszego kurczaka dobę przed przygotowanie, Wtedy mięso jest kruche i aromatyczne. Oczywiście jak Wam się spieszy można zrobić wersję ekspresową bez marynowania,
Kurczaka w misce zalewamy sosem sojowym, posypujemy papryką i mieszamy.
Na suchą patelnię teflonową wysypujemy 4 łyżeczki cukru i czekamy aż się z karmelizuje. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka (pół plastry) 
Nie za długo bo będzie gorzkie. Na roztopiony cukier wrzucamy kurczaka, obtaczamy go w karmelu, dodajemy cebulę i smażymy z każdej strony kurczaka. Pierś to bardzo delikatne mięso więc dosłownie kilka chwil z każdej strony. W międzyczasie cebulka się upróży tworząc fajny sosik.

Idealnym połączeniem do takiego kurczaka jest ryż basmati. Gotowe danie wygląda tak:
Kurczak po wietnamsku
Uprzedzając maile, 4 łyżeczki cukru można spokojnie wliczyć w bilans, nic złego się nie stanie. ewentualnie można zamiast cukru wykorzystać miód ale smak nie będzie już ten sam :)

Dziękuję za dziś i do następnego razu!

Zobacz również

5 komentarze

  1. Wygląda pysznie, będę próbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zupełnie inny smak niż tradycyjny z grilla :)

      Usuń
  2. whoah this blog is magnificent i love studying your posts. Keep up the great work!

    You understand, lots of people are searching round for this information, you
    could aid them greatly.

    my weblog; codeguard code guard

    OdpowiedzUsuń
  3. ile tego sosu sojowego dodajesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dużo bo będzie za słone ale tak żeby ładnie zamoczyło mięso.
      Generalnie w kuchni wszystko na oko robię :)

      Usuń