Swift

Olej z rzepaku VS Oliwa z oliwek. Cudze chwalicie swego nie znacie! + Parę słów o olejach ogólnie


Ostatnie lata to dominacja oliwy z oliwek nad pozostałymi zdrowymi tłuszczami. Wszyscy zachwycają się jej walorami: skład, smak, zapach itd. Importujemy hektolitry oliwy z europy południowej kiedy w naszym kraju mamy większy skarb czyli olej z rzepaku. Niektórzy pomyśleli, że coś pomieszałem "Jak to "kujawski" lepszy niż oliwa z oliwek? Przecież to się tylko na frytki nadaje." Tu się zgodzę. Olej kupowany w marketach nie nadaje się do niczego. Chciał bym was jednak namówić do spróbowania oleju z rzepaku ale dobrej jakości, tłoczonego na zimno.
Kupując oliwę z oliwek każdy patrzy na jej jakość, czy jest tłoczona na zimno, czy tylko raz itd. Wiemy, że producenci sprzedają towar różnej jakości. Z olejem z rzepaku jest tak samo. Można kupić ten rafinowany z marketu oraz taki tłoczony na zimno z polskiego rzepaku. Różnica będzie ogromna (oczywiście również cenowo ale nie o tym tu mowa). 
Co oznacza, że olej jest rafinowany? Chodzi tutaj o sposób jego pozyskania. W przypadku rafinowanego, nasiona są tłoczone w wysokiej temperaturze, a powstała w ten sposób oliwa oczyszczana. Taki proces prowadzi do pozbycia się cennych składników oraz przekształca nienasycone kwasy tłuszczowe w niezdrowe tłuszcze Trans. Plusem jest naturalny smak i zapach nie dominujący potraw do których został użyty. 
Porównajmy zatem skład obu olejów:
Jak widać różnica składu jest bardzo duża, porównując skład olej rzepakowy jest znacznie lepszym tłuszczem niż popularna oliwa z oliwek. Olej z rzepaku wyróżnia wysoka zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6. Stosunek tych kwasów wynosi 2:1 i jest optymalny z żywieniowego punktu widzenia. Kolejnym ogromnym atutem jest mniejsza o ponad połowę ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które to nie są korzystne dla naszego organizmu. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E oraz K jest również nieporównywalnie większa co deklasuje oliwę z oliwek.
Wybór pozostawiam Wam ale powyższe argumenty mówią same za siebie. Polska jest w dziesiątce największych producentów rzepaku świata. Wspierajmy naszą gospodarkę, kupujmy lepsze jakościowo polskie produkty pozbywając się kompleksów - nie wszystko co zagraniczne jest lepsze.

Drugą kwestią godną przeanalizowania jest wykorzystanie oliwy z oliwek do smażenia. Oglądając programy kulinarne wszyscy smażą na oliwie z oliwek bo jest zdrowa. Jest to absurd! Najpierw wybieramy oliwę tłoczoną na zimno po to żeby "zabić" ją na patelni? Temperatura dymienia oliwy z oliwek to zaledwie 130 °C. Co to znaczy? O co chodzi z temperaturą dymienia? 
Jak podaje Wikipedia:
Temperatura dymienia to najniższa temperatura, przy której ogrzewany olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe oraz traci wszelkie własności odżywcze. Dalszym etapem jest powstanie akroleiny
Akroleina to trucizna dla naszego organizmu więc spożywanie produktów smażonych powyżej tej temperatury zatruwa nasz organizm. Dlatego do smażenia wybierajcie olej z jak najwyższą temperaturą dymienia. Godnym uwagi jest olej kokosowy.

Pozostaje jeszcze kwestia smaku i zapachu. Oliwy tłoczone na zimno pachną oraz smakują tak jak surowiec z którego są produkowane. Dla jednych jest to ogromna zaleta dla innych może to być wada. Nie każdy lubi smak oliwy z oliwek. Potrafi zdominować smak potrawy. Najbardziej neutralnym olejem jest Olej z pestek winogron. Praktycznie bezwonny i bezzapachowy przez co można wykorzystać go do potraw bez obaw o zmianę smaku.

Oczywiście jak mówi przysłowie "Nie ma róży bez kolców". Dwa minusy oliw tłoczonych na zimno nierafinowanych to - warunki przechowywania (nieprzezroczysta butelka oraz niska temperatura) oraz krótki termin przydatności do spożycia. Ale czy tak drobne rzeczy mogą wpłynąć na wybór? Nie sądzę.

Jaki tłuszcz polecacie Wy? Udało mi się przekonać kogoś z Was do Oleju z rzepaku?

Zobacz również

14 comments

  1. No prosze jakie zestawienie. Ciekawe jak sytuacja wygląda w porównaniu z innymi olejkami np. z avocado lub arganowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubię oliwy z oliwek dlatego zacząłem drążyć temat.
      Następnym razem dodam do porównania inne oleje, sądzę, że wyniki mogą być interesujące :)

      Usuń
  2. Bardzo dobry artykuł plusik ;)
    Też miałem problemy z wyborem oleju... Sporo ich przetestowałem i w końcu wybrałem jak dla mnie najlepszy...
    Do smażenia i do sałatek, olej ryżowy. Punkt dymienia 215 Stopni tłoczony na zimno, 250 Stopni rafinowany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sałatek też myślę, że najlepszy jest ryżowy:)

      Usuń
  3. To fakt, dopiero niedawno dowiedziałem się, że najlepszy jest ten nasz rzepakowy. Właściwie to teraz używam oleju z pestek winogron, który wg mnie też jest bardzo dobrym produktem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Targów o których pisałem wcześniej też używałem tylko z pestek winogron (ze względu na brak smaku i zapachu) Teraz dodatkowo mam rzepakowy i póki co jestem zadowolony :)

      Usuń
  4. Na razie używam oleju z oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam kokosowy, nie powoduje żadnych skutków ubocznych nawet u zwierzaków, dobry na choróbska, zęby, to chyba jedyny olej bez minusów

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiego oleju rzepakowego używasz? Który wg Ciebie jest najlepszy i gdzie go można kupic?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli chodzi o olej rzepakowy to zdecydowanie polecam sklep http://zielonynurt.pl/
    Spotkałem ich kiedyś na targach, mają wiele ciekawych produktów w ofercie, nie tylko olej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń