Swift

Mąka - którą wybrać? Rodzaje typy mąki oraz ich właściwości

Co to jest mąka oraz jak i do czego jej używać wszyscy wiedzą. Wchodząc do porządnego sklepu można zauważyć wiele rodzajów mąki, czy różnią się tylko wizualnie i cenowo? Zdecydowanie NIE!
Przez większość życia kupując mąkę zawsze sięgałem po Szymanowską lub Tortową. Nigdy nie zwracałem na inne rodzaje uwagi. Brałem pierwszą z brzegu i szedłem do kasy. Dopiero jakiś czas temu zagłębiłem się w temat i uświadomiłem jak wiele rodzajów mąki mamy i czym one różnią się od siebie. 
Zacznijmy od surowca z którego powstaje (te najpopularniejsze):
- Pszenna, powstaje ze zmielonych ziaren pszenicy. To właśnie ta, którą przez tyle lat kupowałem żyjąc w nieświadomości. Biała, mocno oczyszczona (niestety bardzo mało wartościowa ale o tym później). Chyba najpopularniejsza z mąk (mam nadzieję, że do czasu przeczytania tego wpisu, potem zmienicie zdanie :) )
- Jęczmienna, produkowana ze zmielonych ziaren jęczmienia. Ci którzy mieli okazję pomieszkać w Wielkiej Brytanii powinni znać jej smak ponieważ robi się z niej charakterystyczny chleb. Niska zawartość glutenu to jej charakterystyczna cecha.
- Żytnia, powstaje ze zmielonego żyta. Używana głównie do wypieków pieczywa. Porządne ciemne pieczywo powinno być wyprodukowane właśnie z niej.
- Gryczana, otrzymywana jest z nasion gryki. Gorzkawy i intensywny smak to cecha ją wyróżniająca.
- Kukurydziana, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Wszyscy amatorzy KFC jedzą ją w ich słynnych panierkach. Jest żółta, nie zawiera glutenu.
- Ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi ze świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Ma właściwości zagęszczające wykorzystywane do sosów czy kisieli.
- Owsiana. Tak naprawdę to zmielone płatki owsiane. Jedno z podstawowych źródeł węglowodanów złożonych w mojej diecie. Zastępuje nią mąkę pszenną jak robię naleśniki, pizze, placuszki itd. Bardzo odżywcza.
- Orkiszowa, KRÓLOWA MĄK. Pomimo, że ostatnia na liście uważam ją za najlepszą. Zawiera więcej białek, witamin i składników mineralnych od mąki pszennej. Moim zdaniem możemy ją używać do wszystkiego zamiast pszennej. Może pulchny biszkopt nie ma szans wyrosnąć, ale inne potrawy będą wyśmienite, a przede wszystkim zdrowe. Cena mąki orkiszowej jest nieco wyższa ale warto dołożyć te parę złotych i mieć produkt wysokiej jakości.

Ok, skoro już wiemy, że mąka nie jedno ma imię, co oznacza tajemniczy "TYP" na każdej z nich? Który warto wybrać?
Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Przykladowo typ 450 określa zawartość 0,45%, substancji mineralnych, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00%. Zawartość substancji mineralnych często zwana jest również "zawartością popiołu" lub "popiołem".
Zatem odpowiedź jest prosta. Im wyższy Typ tym mąka zdrowsza i bardziej wartościowa!
Jakość mąki można w łatwy sposób ocenić organoleptycznie. Większa zawartość popiołu powoduje ciemniejszą barwę mąki. Zatem popularna mąka  tortowa typ 450 jest śnieżno biała, zaś mąką typ 2000 ma charakterystyczną ciemną barwę.

Na sam koniec coś dla dbających o linię. Wybierając odpowiednią mąkę można jeść swoje ulubione dania bez wyrzutów sumienia ponieważ "dobra" mąka ma niskie IG (Indeks glikemiczny). Jakie IG mają najpopularniejsze mąki?
ProduktIndeks glikemiczny (IG)
Mąka ziemniaczana90
Mąka pszenna 50090
Mąka kukurydziana70
Mąka pszenna razowa 200045
Zatem jeżeli ktoś z Was nie wyobraża sobie życia bez pieczywa, niech wybierze takie, które jest zrobione z mąki razowej. Mąkę typ 2000 można stosować jako zamiennik w bardzo wielu daniach. Jedynym ograniczeniem jest Wasza wyobraźnia.

Tak więc można wybrać bielutką bezwartościową i tuczącą mąkę pszenną lub "brzydszą" ale zdrową mąkę orkiszową typ 2000. Decyzja należy do Was, ja już wybrałem :)



Zobacz również

7 komentarze

  1. najbardziej lubie mąke z kokosa,ale jest taka niewygodna ... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wszystko co kokosowe ale mąki jeszcze nie próbowałem....wstyd, Musze nadrobić :)

      Usuń
  2. Nigdy nie próbowałam mąki orkiszowej. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam mąkę gryczaną, jest bezglutenowa, piekę z niej chlebek, robię gofry (nie jem żadnego glutenu) i od 1,5 m-ca mam bardziej płaski brzuch, mimo, że zajadam się też ciachami (bezglutenowymi), to wszystko jeszcze bez treningu, z racji pobytu w szpitalu, ale zbieram siły i się cieszę efektami, kiedy zacznę ćwiczyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wchodzą w grę tylko mąki bezglutenowe, które można coraz częściej dostać w marketach, ale żeby znaleźć np. mąkę kokosową to się trzeba nabiegać:) Znalazłam ostatnio stronkę na której można zamawiać najróżniejsze mąki i to całkiem niedrogo. Polecam: https://swojskapiwniczka.pl/pl/c/Maki/109 , może komuś się przyda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam czy z mąki pszennej razowej 2000, można bez problemu robić kopytka?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maga być bardziej "gumowe" niż zwykle ale przyznam szczerze, że nie lubię kopytek wiec nie próbowałem 😉

      Usuń