Odżywianie
Makroskładniki - #Białko
Witam ponownie
Zgodnie z nazwą „S.T.O.” czyli Suplementacja, Trening, Odżywianie pora na porcję informacji.
Każdy kto już się trochę zajmuje kulturystyką (oczywiście amatorsko, profesjonalni kulturyści mają sztab ludzi pracujących na ich sukces) wie, że odżywianie to tak naprawdę 70% sukcesu! Dla początkujących może wydać się to zaskakujące ale tak na chłopski rozum – Na treningu jesteśmy średnio godzinę max. dwie, przez pozostałe 22 godziny organizm potrzebuje porządnego paliwa do utrzymania anabolizmu wywołanego przez trening. Dlatego podstawą do osiągnięcia sukcesu jest właśnie optymalnie zbilansowana dieta dostarczająca wszystkich makro składników i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju naszego ciała.
Ponieważ ten wpis mogą czytać osoby z różną świadomością odnośnie tego co jedzą, zacznę od podstaw aby późniejsze wpisy były dla wszystkich jasne i czytelne.
Wyróżniamy trzy makroskładniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ich procentowy udział w diecie różni się w zależności od celu jaki chcemy osiągnąć. Należą do nich Białka, Węglowodany oraz Tłuszcze. Dziś napiszę kilka słów odnośnie tych pierwszych:
Białka – Są niewątpliwie najważniejszymi składnikami pokarmowymi. Powinny być dostarczone zarówno w okresie budowania masy mięśniowej jak i podczas redukcji. (Odnośnie tego ile gramów musimy ich dostarczyć w ciągu dobry, napisze kolejny post w dzięki któremu każdy będzie mógł wyliczyć sobie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne itd.)
Z punktu widzenia zwykłego szarego człowieka który chce się zdrowo odżywiać, nie ma znaczenia jakie wiązania peptydowe mają reszty aminokwasów czy inne teoretyczne brednie. Tak naprawdę wystarczy kilka informacji odnośnie źródeł oraz jakie funkcje pełnią, wszystkie dane poniżej:
Białka możemy podzielić na dwa rodzaje:
- Niepełnowartościowe – to te które pochodzą z roślin (wyjątkiem jest soja)
- Pełnowartościowe - do dobrych źródeł białka można zaliczyć jaja, mleko i jego przetwory, sery twarogowe i żółte oraz mięso zwierząt hodowlanych, drobiu i ryb.
Występowanie białka:
- drób zawiera 18-23%
- wołowinie 16-21%
- wieprzowinie 15-21%
- cielęcinie 18-23%
- baraninie 17-20%
- podroby 11-17% - są bogatsze w witaminy i składniki mineralne; mają wysoką zawartość cholesterolu i kwasów nukleinowych
- ryby 16-19%
Funkcje białek:
- budulcowa, strukturalna – np. keratyna, elastyna, kolagen - kataliza enzymatyczna - od uwadniania dwutlenku węgla do replikacji chromosomów
- regulatorowa - regulowanie przebiegu procesów biochemicznych - np. hormon wzrostu, insulina.- transport - hemoglobina, transferyna
- magazynowanie - ferrytyna
- kontrola przenikalności błon - regulacja stężenia metabolitów w komórce
- ruch uporządkowany - skurcz mięśnia, ruch - np. aktyna, miozyna
- wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych
- kontrola wzrostu i różnicowania.
Zapraszam ponownie na mój blog kulturystyczny
Zapraszam ponownie na mój blog kulturystyczny
0 comments