Swift

Dietetyczne Muffinki wysokobiałkowe kolejny przepis na zdrową przekąskę

Kolejny przepis dla łasuchów którzy są na diecie. Zamiast męczyć się i walczyć z samym sobą przed pokusą zjedzenia czegoś słodkiego warto spędzić kilka minut w kuchni i bez wyrzutów sumienia zajadać się wysokobiałkowymi muffinami.

Przepis jak to mój, banalnie prosty tak aby nawet najbardziej zapracowani i leniwi mogli zrobić je bez problemów.

Oto co nam potrzeba:
  • 150 g płatków owsianych górskich (zmielonych)
  • 4 białka z jaj i jedno żółtko 
  • Proszek do pieczenia łyżeczka od herbaty
  • Soda oczyszczona łyżeczka od herbaty ale z czubkiem
  • Odżywka białkowa, jaką kto lubi, ja dodałem swoją ulubioną tj. Whey c-6 z hi-Tec o smaku czekoladowym (dwie miarki)
  • Kakao 
  • Słodzik do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolita masę, Jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta to można dodać wody ale białka jaj powinny wystarczyć.

Jeżeli masz czas i chęci przed dodaniem białek jaj możesz ubić je na sztywną pianę, muffiny wyrosną większe i będą bardziej puszyste.
Muffiny wysokobiałkowe
 Jeżeli macie foremki silikonowe to nie trzeba ich już niczym smarować, napełniamy je masą do 3/4 i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min (trzeba kontrolować żeby nie spalić).
Muffiny wysokobiałkowe

Prawda, że bardzo proste? Uratują Wam skórę nie jeden raz jak napadnie Was ochota na słodycze.
Finalnie wyglądają tak:
Muffiny wysokobiałkowe
Dzięki za dziś i do następnego razu!

Zobacz również

0 komentarze