Swift

Obiad #kulturysty 3

Witam,

W związku z długim weekendem (w moim wypadku są to 4 dni bo piątek byłem na urlopie) mam więcej czasu na eksperymenty w kuchni.
Żeby przerwać monotonię z piersią z grilla czy patelki postanowiłem pobawić się trochę maszynką do mielenia mięsa :)
Wartości odżywcze zachowane, a smak zupełnie inny. Oto jak to wyglądało:

Efekt końcowy - Obiad kulturysty

Krok pierwszy - Obiad kulturysty

Krok drugi - Obiad kulturysty

Krok trzeci - Obiad kulturysty
Dla wszystkich zainteresowanych przepis na takie kotlety:

Składniki:
  • Pierś z kurczaka (w moim przypadku było to 600g)
  • Pieczarki 
  • Cebula
  • Jajko
  • Sól i pieprz
Wykonanie:

Cebulkę i pieczarki kroimy w kostkę, przesmażamy delikatnie na oliwie z oliwek
Mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce
Do mięsa dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku oraz wcześniej podsmażoną cebulę i pieczarki
Jeżeli masa jest za rzadka możemy dodać zmielonych płatków owsianych (ewentualnie bułki tartej, ja wole opcję nr. jeden)
Formujemy kotlety i smażymy na patelni przetartej oliwą.
GOTOWE :)

Jest to ciekawa propozycja dla wszystkich którzy szukają urozmaicenia do gotowanych lub smażonych piersi.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić już zmielone mięso drobiowe, ale raczej nie będzie to 100% piersi z kurczaka, więc i wartości odżywcze ulegną zmianie.

Do tego gotowany ryż i starte buraczki (żona robiła barszcz czerwony więc zostały, a pasują idealnie).

Zostało mi trochę pieczarek więc dziś wykombinuje coś nowego, efektem również się z Wami podzielę.

Zapraszam na mój blog kulturystyczny po więcej przepisów i innych ciekawych artykułów.

Zobacz również

0 komentarze