Swift

Kasza jaglana - uzupełnienie węglowodanów w diecie czyli ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami.

O kaszy jaglanej możemy przeczytać tyle pozytywów, że grzechem było by jej nie mieć w swojej diecie. Głównymi zaletami jej spożywania jest fakt, że jest źródłem węglowodanów ale dodatkowo odkwasza nasz organizm (o zakwaszeniu pisałem tu>>>)  Poza tym nie ma glutenu, nie uczula, ma właściwości ocieplające nasz organizm.
Jesień już na dobre za oknem. Nie wiem czemu ale jesienne wieczory kojarzą mi się ze smakiem i zapachem cynamonu. Do cynamonu idealnie pasują jabłka, których w tym okresie nie brak na ryneczkach czy targach, a przy okazji utrzemy nosa Putinowi (czy ktoś jeszcze o tym pamięta?). Żeby nie było zbyt banalnie i oczywiście zbyt ubogo w makroskładniki, węglowodanowym dodatkiem będzie kasza jaglana.
Podobno kasza jaglana to królowa kasz...do mięsa nie podchodzi mi w ogóle ale na słodko to już zupełnie inna bajka :)
Lecimy z przepisem:
Składniki:
1 kg soczystych jabłek
300 g kaszy jaglanej
cynamon
słodzik (w zależności jak słodkie ciasta lubimy)można dodać miód
Sposób przygotowania:
Jabłka zetrzeć na tarce, dosypać kaszę jaglaną, a następnie doprawić do smaku cynamonem i słodzikiem. Proponuje kaszę namoczyć w wodzie przez około pół godziny bo tak to będzie twarda i zbyt sypka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy i pieczemy przez 70 min w 190 stopniach.
Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo zdrowe, a przepis szybki i prosty.
Kasza jaglana w takiej formie przypadnie do gustu każdemu, a przy okazji podbijemy ilość złożonych węglowodanów w diecie.



Zobacz również

4 komentarze

  1. Wygląda apetycznie, muszę spróbować tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tylko namocz kaszę bo będzie twarda ;)

      Usuń
    2. Kaszy nie będzie trzeba namaczać jeżeli użyjemy takich proporcji: 200gr kaszy jaglanej oraz 2kg jabłek. Dodatkowo można dodać 2 garście rodzynek. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. 4/5 z masy jabłkowej wymieszać z kaszą i rozdzielić miedzy dwie formy silikonowe o wymiarach 11x7x21. Pozostałe jabłka rozłożyć na wierzchu obu form i do pieca ; 180 C na ok 1.20 -1.30 godz. Aby masa po upieczeniu była bardziej zbita można dodać jedno jajko. Po upieczeniu poczekać aż wystygnie i schować w formie do lodówki do schłodzenia.

      Usuń
    3. Muszę przetestować, dziękuje :)

      Usuń