O kaszy jaglanej możemy przeczytać tyle pozytywów, że grzechem było by jej nie mieć w swojej diecie. Głównymi zaletami jej spożywania jest fakt, że jest źródłem węglowodanów ale dodatkowo odkwasza nasz organizm (o zakwaszeniu pisałem tu>>>) Poza tym nie ma glutenu, nie uczula, ma właściwości ocieplające nasz organizm.
Jesień już na dobre za oknem. Nie wiem czemu ale jesienne wieczory kojarzą mi się ze smakiem i zapachem cynamonu. Do cynamonu idealnie pasują jabłka, których w tym okresie nie brak na ryneczkach czy targach, a przy okazji utrzemy nosa Putinowi (czy ktoś jeszcze o tym pamięta?). Żeby nie było zbyt banalnie i oczywiście zbyt ubogo w makroskładniki, węglowodanowym dodatkiem będzie kasza jaglana.
Podobno kasza jaglana to królowa kasz...do mięsa nie podchodzi mi w ogóle ale na słodko to już zupełnie inna bajka :)
Lecimy z przepisem:
Składniki:
1 kg soczystych jabłek
300 g kaszy jaglanej
cynamon
słodzik (w zależności jak słodkie ciasta lubimy)można dodać miód
Sposób przygotowania:
Jabłka zetrzeć na tarce, dosypać kaszę jaglaną, a następnie doprawić do smaku cynamonem i słodzikiem. Proponuje kaszę namoczyć w wodzie przez około pół godziny bo tak to będzie twarda i zbyt sypka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy i pieczemy przez 70 min w 190 stopniach.
Ciasto z kaszy jaglanej |
Ciasto z kaszy jaglanej |
Ciasto z kaszy jaglanej |
Ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo zdrowe, a przepis szybki i prosty.
Kasza jaglana w takiej formie przypadnie do gustu każdemu, a przy okazji podbijemy ilość złożonych węglowodanów w diecie.