Swift

Jaglany Białkowy Dietetyczny budyń czekoladowy... Da się? No pewnie!

Dziś niczym Karol Okrasa łamiemy przepisy i robimy dietetyczny, białkowy i smaczny budyń czekoladowy z kaszy jaglanej! Wszyscy wiedzą, że kasza jaglana jest zdrowa, ale nie wszyscy ją lubią, dlaczego? Bo sama w sobie jest nudna, ale z odrobiną chęci i wyobraźni można z niej wyczarować dziesiątki dań!
W sumie to przepis mojej żony, ale na swoje potrzeby nieco go zmodyfikowałem. Oczywiście żeby nie było, podam alternatywne produkty dla mniej zbzikowanych niż ja, sami sobie wybierzecie co bardziej przypadnie wam do gustu ☺

Nie mam czasu i ochoty na godziny w kuchni więc tradycyjnie będzie szybko, łatwo i przyjemnie. Wystarczy blender, garnek i poniższe produkty.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej kaszy) 1 cała saszetka.
  • 250 ml mleka (może być roślinne).
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • Stewia, Erytrol lub jakikolwiek słodzik. Bez chemii? - 2 łyżeczki miodu
  • 50g odżywki białkowej czekoladowej ewentualnie jak ktoś chce tradycyjnie i bez białka 3-4 łyżeczki kakao lub całkiem dla łasuchów rozpuszczona gorzka czekolada.

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę (jak ktoś ma wątpliwości, sposób jak to zrobić znajdziecie na opakowaniu). Kasza jaglana jest specyficzna, nie umiejętne przygotowanie sprawia, że ma gorzki posmak dlatego należy ją wypłukać. Wystarczy wsypać ją do naczynia i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Taki prosty zabieg wystarczy żeby pozbyć jej goryczy.
Ugotowaną kaszę wsadzamy do blendera, dodajemy mleko, słodzik, olej kokosowy oraz odżywkę białkową i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Możemy posypać wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą i gotowe!

Makro:

Wszystko zależy od tego ile i jakich produktów użyjecie oraz jakie makro chcecie uzyskać. Jeżeli chcecie podbić kcal i ilość węgli nie bawcie się w słodziki, a dodajcie miód, jeżeli potrzebujecie więcej białka dodajcie odżywkę, jeżeli nie kakao dla smaku wystarczy itd. Jak widzicie przepis jest bardzo elastyczny. Której opcji byście nie wybrali efekt końcowy w smaku będzie naprawdę przyjemny. Oczywiście dla urozmaicenia możecie używać białka różnych smaków, nawet czekolada może się kiedyś znudzić ☺

Wypróbujcie ten przepis, a zdziwicie się jak ze zwykłej i nudnej kaszy jaglanej można zrobić słodki i pożywny posiłek. Niedługo rozpoczynam redukcję więc pewnie pojawi się więcej przepisów, bo jak wiadomo im mniej kcal tym więcej czarowania w kuchni żeby się tym najeść ☺

Zdjęcia również autorstwa żony, nie ma się co oszukiwać, że robi je lepsze niż ja więc plus 10 do walorów estetycznych mojego bloga☺


Zobacz również

7 komentarze

  1. Muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i zdrowo. To co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha

    http://skucinskaemilia.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. To zwykły przykład tego, że budyń niekoniecznie musi być pełen cukru i węglowodanów prostych, a pełnowartościowego białka. Myślę, że przemycanie w takim przepisie odżywki białkowej nie przynosi większego problemu, co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie to bardzo wygodny sposób, do tego w zależności od smaku białka zależy smak budyniu wiec nie ma mowy o monotoni 👌

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie, na pewno tak samo smakuje. I wcale nie musi być z cukrem by był smaczny. Na pewno wykorzystamy Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Zdrowy, a do tego smaczny. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń