Jedząc mięso kilka razy dziennie nie trudno o nudę. Nawet ulubiony sposób przyrządzenia po kilku dniach czy tygodniach potrafi zbrzydnąć. Może mój sposób nie sprawi, że każdego dnia mięso będzie smakowało zupełnie inaczej ale dzięki odpowiednim przyprawą możemy chociaż trochę urozmaicać sobie dania. Kombinacji jest mnóstwo, czasem kurczak curry, czasem na ze słodką papryką innym razem same zioła itd.
Kupując gotowe zioła pojedynczo, nie ma problemu, w sto procentach są to tylko one. Gorzej jest już z mieszankami przypraw. Patrząc na skład na pierwszym miejscu jest sól ;/ (na pierwszym miejscu jest zawsze produkt którego jest najwięcej). Potem kilka ziół czy przypraw, a na koniec kilka E albo glutaminian. Naprawdę bardzo ciężko znaleźć porządną mieszankę przypraw w której będą same naturalne składniki.
Na przyprawy naprawdę dobrej jakości trafiłem dzięki teściowej. Nie wiem jak ani gdzie ale znalazła sklep Internetowy ->http://przyprawynmr.pl Na pierwszy rzut oka ceny nie są najniższe ale wychodzi tak dlatego, że przyprawy są sprzedawane w 500 g pudełkach, a nie jak w markecie w 80 g torebkach.
Na pierwsze zakupy zamówiłem cztery rzeczy:
- Zioła Małgosi. Wg. producenta wspomagają trawienie i przyspieszają odchudzanie. W składzie zawierają: papryka, gorczyca, kolendra, kurkuma, lubczyk, pieprz, kminek, imbir, suszoną cebulę, czosnek, majeranek i bazylię.
- Zioła Mateusza. Wg. producenta ta mieszanka ma zastąpić sól i pieprz. W składzie jest: bazylia, gorczyca, cebula, majeranek, papryka, lubczyk, czosnek, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz, kozieradka, kminek, oregano, koperek, pietruszka, tymianek, chilli.
- Włoszczyzna. Zamiennik świeżych warzyw. W składzie: marchew, pasternak, pietruszka, seler, por.
- Jarzynki. W zasadzie to co wyżej ale bardziej rozdrobnione.
Jeżeli ktoś z Was boi się zakupów przez Internet lub uważa, że to nudne smaki niech idzie do Lidla. Nie wiem czy są one w regularnej sprzedaży, ja zaopatrzyłem się w nie podczas Meksykańskiego Tygodnia :)
Przyprawy El Tequito to zupełnie inny smak potraw, przyprawy mniej spotykane w polskiej kuchni. Niestety nie są już takie naturalne (przynajmniej Taco) ale wybór należy do Was.
- Chilli con Carne 65g : Chilli, kumin, czosnek, sól,
- Quesadilla 60g : słodka czerwona papryka, cebula, pomidory, pieprz, chilli, czosnek, kumin, skórka pomarańczowa, kakao, oregano.
- Taco 80g: glukoza, sól, cebula, kminek, chilli, czosnek, płatki ziemniaczane, papryka, skrobia modyfikowana, skrobia ziemniaczana, oregano i jakieś sztuczne substancje przeciw zbrylające.
Jak widzicie, nie wiele mi potrzeba do szczęścia w kuchni :) A jakie są Wasze sposoby na urozmaicenie jedzenia?